Synopsys

Gemaakt John Versteegh 2008

Jouke Schotel geboren 14 oktober 1934 in Banjoewangi N.O.I. Enig overgebleven kind van G.A. Schotel en J.A. van Neer (Roepnaam Pita). Tot zijn 12de jaar bracht hij door op Java en Bali. Verliest in 1939 zijn oudere zusje en in 1944 zijn jongere broertje. Beleeft en ondergaat, samen met zijn moeder, de Japanse bezetting van 1942-45 buiten de interneringskampen. Wordt gedurende opstand van de autochtone bevolking in 1945 herenigd met zijn vader. Brengt nog iets meer dan een jaar door op Bali alvorens met ouders naar Nederland te vertrekken. Komt daar zonder noemenswaardige scholing in de 5de klas van de lagere school. Terwijl zijn ouders na 9 maanden weer naar Bali terugkeren, slaagt hij erin de lagere school te voltooien en wordt na een examen toegelaten tot het Baarnsch Lyceum. Hij doorloopt de HBS-B en kiest voor een cariërre als officier bij de Koninklijke Marine. Zijn hoogtepunt bereikt hij als hij het bevel mag voeren over het fregat Hr.Ms. Van Galen. Hij besluit de laatse 4 jaar van zijn marinetijd op het ministerie van defensie, in o.a. de functie van projectleider van een scheepsbouw project. Na zijn marinecarriërre functioneert hij nog 12 jaar in het bedrijfsleven en als docent op een HBO. Na zijn 68ste is hij nog actief in verenigingen en stichtingen. Hij is altijd een actief sportliefhebber geweest en heeft daarnaast een biografie en een roman geschreven.

Omslag autobiografie 1934-1997

proloog Tropische wortels in de polder

In deze proloog legt Jouke uit wat hem heeft bewogen om deze biografie te schrijven en hoe hij het vervolgens denkt in te vullen.

Op 26 oktober 2019 heb ik een interview gegeven aan de Federatie Indische Nederlanders over mijn ervaringen in de periode 1940-1950. Deze is te zien op de link:                                                                                                               www.federatie-indo.nl/jouke-schotel/ 

Opmerkingen

25.08.2018 12:40

John Meisenbacher

Beste Jouke,
ik zou je graag willen ontmoeten, wellicht op het as. Maritieme Evenement 2018.

Groeten en eventueel tot ziens.
John Meisenbacher,

25.08.2018 15:14

Jouke Schotel

Beste John, in principe sta ik open voor een ontmoeting, maar op korte termijn is de kans klein dat het mij lukt, 6-28 sept. ben ik naar Indonesië . Contact mij op jouke.s@planet.nl voor afspraak.